NIEUWS        goudhaantjes  Chrysomelinae

Jaap Winkelman

Deze internetsite is per 15 december 2016 niet meer bereikbaar.

24 november 2016: Aglaia Bouma heeft een film 'The Life and Loves of Rosemary Beetles' (464 s) gemaakt over de levensloop van het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana).

Aglaia Bouma heeft een film genaakt over de levensloop van het rozemarijngoudhaantje (Chrysolina americana)                      
The Life and Loves of Rosemary Beetles, zie youtu.be.               

Het rozemarijngoudhaantje eet voornamelijk rozemarijn, daar krijgt het z’n naam ook van. Verder verorbert het kevertje ook nog lavendel, citroenmelisse, tijm en salie. Vanwege dat dieet is het kevertje niet heel geliefd bij mensen die tuinieren.
De kevertjes paren van de herfst tot in de lente. In de zomer gaan de in rust (diapauze) en zijn ze grotendeels inactief. Na het paren legt het vrouwtje gemiddeld 4 eieren per nacht, tot wel 80 eitjes in totaal. Die eitjes worden vooral aan de onderzijde van bladeren geplaatst.

Na ongeveer 10 dagen komen de eitjes uit en komt de larve tevoorschijn. Dat duurt ongeveer 2 uur. Na een tijdje is de huid van de larve hard en donker geworden, en eet de larve een groot deel van het ei op waar hij uit kwam.

Het leven van zo’n larve staat voornamelijk in het teken van eten. Heel veel eten. Zo’n larve groeit erg hard en vervelt meerdere keren. Dat proces duurt tot wel 3 uur per keer en tijdens die periode is de larve erg kwetsbaar. De larven vervellen bij voorkeur dus ’s nachts.

Als de larve na zo'n 3 weken dik genoeg is, laat hij zich vallen naar de grond. Daar graaft de larve zich in en begint het verpoppen. Net als bij vlinders vindt er een enorme transformatie plaats: de larve verandert in een kever. Na ongeveer 17 dagen is de transformatie klaar en kruipt de volwassen kever tevoorschijn.

 
 

augustus 2016 weer geen nieuws van deze familie waarneming.nl-122864548.

juli geen nieuws,  of , zoals August Reclaire of een andere keveraar al schreef "kom je thuis met slechts een Moertje", kennelijk zaten die toen ook al overal, en waren de andere dan Chrysolina polita toen al zeldzamer of moeilijker te vinden. Deze gevierkante blauwe Chrysolina coerulans gaan nu voor de munt, veel aanvraat aan hondsdraf gezien maar daar geen moer.


21 juni 2016: zeldzaam griendhaantje in Amsterdam

Het
ooigriendhaantje (Phratora tibialis) was uit Nederland bekend van slechts 33 vondsten en leeft monofaag van bittere wilg (Salix purpurea).  Het betreft de eerste vondst in Noord-Holland.ooigriendhaantje Phratora tibialis Amsterdam natuur Rivierenbuurt bittere wilg Salix purpurea

Het staddeel Zuider-Amstel
is sterk onderhevig aan toenemend en wisselend stedelijk gebruik. Begin vorige eeuw werd er zand aangebracht voor het talud van een trein ringspoor, maar heeft vele decennia braak gelegen. In de jaren 80 is het talud in het gebruik genomen als autosnelweg (A10-zuid). In de directe omgeving zijn er recent grote gebouwen afgebroken en verrezen, een waterplas gedempt en circa 1.3 hectare loofbos gekapt. Tegenwoordig ligt de rest weer braak, in gebruik als volkstuintje of als depot voor stadse bomen. Naar verluidt starten binnenkort de werkzaamheden voor hoogbouw.

In deze woestenij zag ik vroeger stoere wildkampeerders en vond in de jaren 80 nog het kleine populierenhaantje (Chrysomela saliceti), eveneens op bittere wilg levend. Voor zover ik het kan overzien zijn er nog 3 exemplaren van deze struikbomen over, gesitueerd langs de afscheidingssloot van de oude begraafplaats Zorgvlied. Geen enkele boom van deze soort werd meer aangetroffen op het geschoonde of heringerichte terrein.

 

 

 

27 november 2015: internationaal zeldzaam moerashaantje herontdekt

Aidan Williams treft in het voorjaar in een oud moerasbos van het Roerdal het gebandeerd moerashaantje (Prasocuris (Hydrothassa) hannoveriana).
Honderden exemplaren parende kevers werden aangetroffen op Dotterbloem (Caltha palustris) in grasland omringd door elzenbroekbos (Williams 2015 Entomologische Berichten 75: 243-246 
).
Het betreft een historisch hooiland te midden van moerasbos in een landgoed nabij Sint-Odiliënberg in provincie Limburg (N51°09'E5°59'). Op ongeveer 500 meter afstand van de beek Roer en ongeveer 8 meter hoger op het landschapterras van de beek.
Het moerasbos wordt gevoed door kwelwater.

 

 

3 september 2015: de vrij zeldzame grote goudhaan in Friesland.  Op het eerste gezicht lijkt het op een sterk geïsoleerde populatie van deze interessante soort, zie waarneming.nl-105555755 , zie ook BBC : In Groot-Brittannië is de bladkever sterk afgenomen en bedreigd, nu beperkt tot de oevers van de rivier Ouse nabij York, zie film WWW.BBC.COM BBC News - Saving North Yorkshire's Tansy beetle from extinction 2015. Zie ook met andere soorten bij 8 juni 2014 op deze pagina.

 

Timarcha tenebricosa reuzenhaan verkeerslachtoffer

 

 

21 augustus 2015: Wederom veel verkeerslachtoffers in de nazomer van Timarcha, de reuzenhaan (de wetenschappelijke naam is gegeven naar de majestueuze Atheense rechters: de Timarches), zie bijvoorbeeld waarnemingen.be en waarneming.nl-2786165.

 

 

 

 

 

21 oktober 2014: enkele kaarten en diagrammen vernieuwd, en ben benieuwd hoe het met de concurrentie afloopt als de blauw de groene muntgoudhaan ontmoet, zie 8 juni 2014 hieronder. En overigens ook in Duitse Sleeswijk-Holstein.

Chrysomelinae goudhaantjes bladkevers bladhaantjes haantjes      

Overal een expansie van gegevens, en het resultaat van de onovertroffen robots, bijvoorbeeld waarneming.nl-interval en ook is het belang van rekenen met hokjes in plaats van records gearriveerd, waarneming.nl-stats.

 

13 september 2014: Mijn dichtstbijzijnde favoriet (350 km) de blauwe berggoudhaan (Oreina coerulans) staat heel opmerkelijk als 'te verwachten' in Nederland op het overzicht van de Nederlandse biodiversiteit (www.nederlandsesoorten.nl).
Uit Frankrijk wordt overigens van deze 'bergnimf' steeds meer geweldig toegankelijk nieuws bekend. De blauwe berggoudhaan is na 2000 in zes departementen te vinden: Orne 2010, Seine-et-Marne 2001, Vosges 2010, Allier 2010 zie de kaart van de internetsite INPN Muséum National d’Histoire Naturelle Parijs (inpn.mnhn.fr), Seine-Maritime 2010 en Morbihan 2014 (Galerie du Monde des insectes). Zij leven op Centaurie (Centaurea).

Oreina berggoudhaantje bij nieuws van caerulans blauwe

Mijn provisoire kaart van alle berggoudhanen - Oreina vanaf 2000, met een foto van één de mooiste (Oreina speciosa).

 

Dinsdag 2 september om 16.30 vloog het Hottenhothaantje te Schijndel (13 meter)
gefotografeerd door Corrie Hoevenaars (waarneming.nl-87698087).

 

 Jaap Winkelman Amsterdam Artsenijhof Beatrixpark Radio Rob Buiter 10 augustus 2014 VARA Vroege Vogels

6 augustus 2014 Amsterdam Radio met Jaap Winkelman in Artsenijhof, Beatrixpark (zie ook waarneming.nl-6651532).

Uitzending van de reportage door wetenschapjournalist Rob Buiter op zondag 10 augustus 2014 bij VARA programma  ¨Vroege Vogels¨  7:00 - 10:00 uur (vroegevogels.vara.nl).

 

 

 

8 juni 2014 De muntgoudhaantjes  Chrysolina herbacea samen met C. polita en de in opmars zijnde C. coerulans op Watermunt (Mentha aquatica) gevonden door Albert Meek in het Arboretum Poortbulten bij de Lutterbeek in Twente N52°18'E6°59' det. Arp Kruithof (zie waarneming.nl-85400441 en waarneming.nl-85289963).

En in dit verband ook eerste melding uit provincie Groningen van Chrysolina herbacea : zaterdag 6 september (waarneming.nl-87782260) uit Groningen, Ter Apelerbossen. Bert Oving was zo vriendelijk een levend mannetje met de post op te sturen.

grote goudhaan jaap winkelman   De goudgroene grote goudhaan Chrysolina graminis is ook uit Twente gemeld, maar zijn aanwezigheid is niet zeker. Deze soort komt vooralsnog langs de grotere rivieren voor, zie nieuwe kaart  

 


Als de blauwe muntgoudhaan samen met een andere soort gevonden wordt, komt zij het meest voor met de groene muntgoudhaan.

records

Chrysolina coerulans

43

37 % met herbacea

30 % met fastuosa

26 % met polita

7 % met graminis

Chrysolina graminis

46

48 % met polita

30 % met fastuosa

15 % met herbacea

7 % met coerulans

Chrysolina herbacea

87

46 % met polita

28 % met fastuosa

18 % met coerulans

8 % met graminis

Chrysolina fastuosa

91

44 % met polita

26 % met herbacea

15 % met graminis

14 % met coerulans

Chrysolina polita

113

35 % met fastuosa

35 % met herbacea

19 % met graminis

10 % met coerulans

Totaal 190 records van enkele symbionte Chrysolina-soorten (samen gevonden op dezelfde dag met dezelfde plaatsnaam). Chrysolina fastuosa en C. polita zijn algemene soorten.


En kan het niet laten (2015-09-17) de schavuit 't moertje te moeten herinneren  Wageningse Bovenpolder, 13-VIII-2010, John Bouwmans (www.waarneming.nl-1468429) hybridisatie van genoemde soorten is mijns inziens handig en waarschijnlijk. De soorten op deze plaatje verschillen overigens van cato/taxologische plek in subgenus.

 

 

de vragen rijzen je te bergen

 

 

21 mei 2014 vliegen van Chrysomela saliceti zowel de mannetjes als die vrouwtjes op Terschelling.
En rood is kennelijk een
superprikkel. (Gerard Bredewold waarneming.nl-6605764).

 

 

 

 

13 april 2014 Gonioctena intemedia niet uitsluiten voor Nederland (Jan Cuppen forum.waarneming.nl-270418.0).

 

 

 

 

goudhaantjes jaap winkelman tabel kevers boek

De Nederlandse goudhaantjes Entomologische tabellen 7 Jaap Winkelman 2013 kevers boek
De Nederlandse goudhaantjes
entomologische tabellen 7

29 januari 2014 Winkelman, J.K. (2013). De Nederlandse goudhaantjes (Chrysomelidae Chrysomelinae). Entomologische Tabellen 7, supplement bij Nederlandse Faunistische Mededelingen. Nederlandse Entomologische Vereniging, Naturalis Biodiversity Center en EIS-Nederland. Zie voorbeeldpagina's : science.naturalis.nl

 


Paropsisterna selmani Reid & de Little 2013
Google    Nieuwe soort voor Groot-Brittannië (Ierland en Londen): REID, C.A.M. & D.W. DE LITTLE, 2013. A new species of Paropsisterna Motschulsky, 1860, a significant pest of plantation eucalypts in Tasmania and Ireland . Zootaxa, 3681(4): 395-404. [dx.doi.org/10.11646/zootaxa.3681.4.4].

Nieuwe soort voor
België (Lux.) Arlon, Schoppach N49°40'E5°47' op 14 juni 2013 (Jean-Yves Baugnée & Jean Fagot, in prep). ZIE OVERZICHT

5 september 2013 waarschijnlijk Chrysolina coerulans in de Noordzee nabij De Panne (België) leg. Mieke Frere in (waarnemingen.be-78994379). Hetgeen wijst op
vliegen.

30 juli 2013 Chrysolina limbata 22 ex. in vangpotten bij onderzoek van Henk de Bruijn naar stuifduinen in het Noord-Hollands
Duinreservaat bij Castricum aan Zee (Zuidernollen) (waarneming.nl-78353549)

24 juli 2013 waarschijnlijk Chrysolina sanguinolenta uit
Deurne (NB) leg. Jan Slaats, maar eerst als Chrysolina kuesteri gemeld (waarneming.nl).

2 juli 2013 Chrysomela collaris op Terschelling leg.
Leo Bot (waarneming.nl).

3 juni 2013
Chrysolina marginata langs de Maas bij Herstal in België (Luik) N50°40'E5°38' leg. C. Lenaers (waarnemingen.be).

 


24 november 2016

 H O M E Goudhaantjeswebsite
De Nederlandse Goudhaantjes


This site is online since 2003